1993-1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003

2001 - En alltför kort säsong

Trots den lyckade resan till Norska Sydkusten var jag beredd på att seglaråret 2001 inte skulle bli riktigt lika äventyrligt. Orsaken var naturligtvis en kvinna. Inger var ingalunda ointresserad av segling, men skulle det gå att passa ihop alla önskemål?

Förberedelserna var det inget fel på. "Katja" fick sin sedvanliga vårbehandling inklusive montering av tryckvattenpump och nya kopplingsplintar till elsystemet. Sjösättningen skedde lagom till påsk, men någon större aktivitet blev det tyvärr inte tal om - bortsett från vårseglingen den 19 maj där Roland lånade henne och tog hem förstaplatsen. Hon går verkligen som tåget!

Nej, de helger vi vistades i Skövde ville inte vädret samarbeta. Och när vädret väl samarbetade var jag i Västerås... Att Vänern var extra vattenfylld ställde dessutom till problem. Först vid årets premiärtur till Kalvöarna där jag och en kompis möttes av en sönderbruten brygga och sedan under premiärturen med Inger där ögonmärkena falerade. Lyckligtvis utan andra skador är dem i själen.

   Semesterstart

Lyckad kortvecka

Blev det ingen segling tillsammans? Jodå, vi fick en riktigt fin kortvecka i slutet av juli. En söndagsmorgon gled vi ut från Mariestad, fikade vid Nakarholmen och fortsatte till Lindökroken där vi tog vår första natt, komplett med grillning, vin och solnedgång från klipporna.

Årans hamn på Djurö blev nästa natthamn, vi nöjde oss med att ankra i mynningen men med det höga vattenståndet kunde vi ha fortsatt ända in i lagunen innanför. Nå, vi tog en promenad över till västsidan av ön och hade det mysigt tillsammans.

Hamnen vid Ekenäs på Värmlandssidan befann sig mitt i sin upprustning och blev snabbt en favorit. Att vi tog oss in längs den gamla rännan från söder var ett extra bonus - ekolodet visade stadigt 1,4 m. Vid 1,3 brukar kölen skrapa i. Solsken och sommar, en långpromenad till Eskilsäter kyrka och en kortare till sydudden kryddad av en ståtlig älg gav mersmak. Hit vill vi gärna komma tillbaka. 

Ekenäs  

Dagen därpå gick vi för motor söderut mot Lurö, svag vind och behov av att ladda batterierna var orsaken. Väl framme hittade vi en bra plats tillsammans med ett 20-tal andra båtar. Vackert, solsken men alltför kallt vatten för förnyade bad. Nya promenader ledde både till Stånguddens fyr, till munkkällan och till Stenstaka där vi bjöds på skön sambamusik.

Här borde vi ha stannat hela veckan ut, men dotter Sara lockade och en kulingvarning oroade oss hem redan dagen därpå, jag ville inte bli fast på Lurö - fast Ingen hade gärna varit ute ytterligare några dagar. Ett gott tecken inför framtiden. Omständigheter och väder stoppade ytterligare segling ända fram till hösten, då fick tid till en helgtur. Med sen start en fredag hann vi bara över till Skeberga innan mörkret kom - och där, precis framför bryggan, lossade den sista av de två skruvar som håller reglaget till backslaget. Den första hade gått rakt av, utmattning! Med lite hjälp tog vi oss in till bryggan där vi tillbringade en trevlig kväll tillsammans med familjen Nyman som kommit hem från sin långsegling runt England. Dagen därpå kunde vi skruva fast reglaget och fortsätta till Sjötorp där vi fick ytterligare en fin natt innan vardagen kallade.

  På promenad nära Skeberga

Det här var sommarens sista segling. Efter att Roland lånat en välbeväxt Katja till Torsö runt, och därvid upptäckt att stillaliggande och hög beväxning inte är bra för hög fart, slutade säsongen. Katja lyftes i land, tvättades och kördes till sin förvaring i Tidan.

Robert Axelsson
Accent 104

 

http://www.kitalita.se