1993-1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003

2002 - Fast på land

Tidig vår anno 2002: Vårrustningen av Katja är väl på väg och hon är redan halv framdragen från sitt hörn i vinterförvaringen i Tidan. Den väderbitna rorkulten har limmats om, ett par små gelcoatskador är bättrade, tryckvatten är installerat, luckorna håller på att få nya lager lack och (nästan) hela båten är tvättad, polerad och vaxad.

Då kommer Inger in i bilden igen - det var ett par månader sedan sist och efter en kort överläggning beslutar jag att inte sjösätta min kära Accent i år utan att tillbringa sommaren tillsammans med den besvärliga kvinnan i Västerås.

Trots Katjas vilda protester visar sig beslutet vara det rätta. Sommaren fylldes av sol och bad, en weekend på Åland, en bilresa till Prag med dotter Sara och en flygresa till Kreta. Däremellan åtskilliga spännande och roliga utflykter, en pråmtur på Strömsholms kanal och en ångbåtstur i Stockholms skärgård.

Fast visst saknade jag Vänern, det var något av en ödes ironi att sommaren 2002 var den bästa i mannaminne även som Vänerseglarna muttrade om utebliven vind. "Vi hade bara två blåsiga dagar på hela sommaren, men vilka dagar: 65 båtar bröt Torsö runt, 6 mastade av och de som inte skörade sina segel då gjorde det under höstseglingen, den andra av årets dagar med vind..."

Ett tungt beslut

Under hösten ringde så Eie Bengtsson från Mellerud och berättade oväntat att han tänkte flytta till Västergötland, närmare bestämt till Lyrestad vid Göta Kanal och att han skulle ta med sig sin båt till Sjötorp.

En sen oktoberkväll satt vi och pratade framtid och långsamt växte en plan fram: Sommaren 2005 skall Kitalita, Katjas storasyster, sjösättas och då testar vi henne under en segling till Shetlandsöarna! Det här innebär att jag för första gången sätter ett slutmål för mitt projekt, men också att jag i snabbare takt än planerat måste skaffa fram pengar. Under de närmaste åren kommer nämligen en rad tunga investeringar:

  • Nytt kök med kyl och spis
  • Total omlackering
  • Nya segel och ny rigg
  • Nya instrument, kanske radar
  • Ny motor

Det enda logiska blir att sälja Katja redan nu! Än mera logiskt som Eie lovar att det finns plats för en gast i hans båt. Söndagen den 27 oktober lade jag med sorg i hjärtat ut Katja till försäljning på två kända websiter.

http://begmarknad.batnet.se
http://www.marinan.com

Robert Axeksson
Accent 104

http://www.kitalita.se